سؤال : من در نوجواني در روزه ماه رمضان بدون قصد استمناء در اثر ملاعبه كردن با خود جنب شدم و در ضمن بنده علم به حرمت و مبطل بودن اين عمل داشتم لذا يقين دارم كه قصد استمناء و ابطال روزه را به هيچ عنوان نداشتم و ناخواسته جنب شدم (زيرا مذهبي بودم ).
شما در جواب فرموده ايد بايد اگر احتمال جنابت ميداده ام كفاره جمع بر من واجب است حقيقتا چون از اين موضوع سالها ميگذرد قضاوت در اين امر براي من نشدني است (و فرضيات سؤالم با توجه به اين كه از ابتداي تكليف و پيش از آن كاملا مقيد به انجام واجبات بوده ام و از همان ابتدا با خواندن مكرر رساله و متون ديني به حرمت استمناء آگاه بوده ام با يقين بيان كردم ).
لذا خواهشمندم راهنمايي فرموده و نيز بفرماييد آيا در گرفتن شصت روزه كفاره بايد اول سي و يك روزه بدون وقفه را گرفت يا فرقي نمي كند و آيا بايد تمام شصت روزه در يك سال گرفته شود يا ميتوانم طي چند سال بگيرم ؟
و آيا با داشتن روزه كفاره روزه هاي قضايي كه گرفته ام صحيح ميباشند و آيا روزه هاي مستحبي كه گرفته ام را ميتوانم به جاي روزه كفاره حساب كنم ؟
جواب :
بسمه تعالي
با سلام و تحيت
در فرض مذكور اگر اكنون نمي دانيد كه در آن موقع احتمال خروج مني ميداده ايد يا نه ، كفاره واجب نيست هرچند احتياطا بايد روزه آن روز را قضا نمائيد.
ولي به طور كلي در مواردي كه كفاره شصت روز واجب است ، بايد 31 روز آن پشت سر هم باشد و بقيه آن ميتواند با فاصله باشد هرچند بعضي از آنها در سال بعد باشد و با داشتن روزه كفاره روزه قضائي اشكالي ندارد و روزه اي را كه به نيت استحبابي گرفته شده است نمي توان به جاي روزه كفاره حساب نمود.
ارسال شده در: - 26 May 2009 : 3:27:10 PM
قضاى نماز و روزه پدرى كه اصلا آنها را انجام نداده است - قضاى آنها آيا سودى براى او دارد؟
سوال : پدر من پس از 92 سال زندگى متأسفانه دار فانى را وداع گفتند و ما را ترك كردند، اكنون كه ما فرزندان درصدد رسيدگى به امورات آن مرحوم هستيم دو سوال برايمان پيش آمده كه لازم دانستيم از محضر جنابعالى كسب تكليف كنيم . نخست اينكه حكم نماز و روزه قضا شده از پدرى فوت شده كه در طول عمر خود هيچ يك از اين اعمال را انجام نداده براى فرزندان باقى مانده از آن فرد چيست ؟ و دوم اينكه آيا در صورت لزوم به خريد نماز و روزه به واقع وظيفه از آن فرد فوت شده در حسابرسى آخرت ساقط خواهد شد؟ سپاسگزار خواهيم شد اگر به روشنى پاسخ سوالات ما را بدهيد.
جواب :
بسمه تعالى
با سلام و تحيت
1 - نماز و روزه قضا شده پدر به عهده پسر بزرگتر بلكه بنابر احتياط به عهده بزرگترين مرد در ميان وارثان - مطابق طبقات ارث - خواهد بود. و بنابر احتياط واجب اگر پدر از روى نافرمانى هم ترك كرده باشد به همين شكل عمل شود. البته ساير ورثه نيز مىتوانند قضاى آنها را به جا آورند و در اين صورت تكليف از پسر بزرگتر ساقط مىشود.
2 - بلى در هرصورت چه خود ورثه قضاى نماز و روزه را انجام دهند يا ديگرى را اجير و نايب كنند تا او انجام دهد، براى ميت مفيد است و از اين جهت در آخرت مورد محاسبه قرار نمى گيرد.
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 10 Mar 2009 : 3:34:08 PM
راه احتياط در موضوع اختلاف نسبت به عيد فطر
سوال : در پايان ماه رمضان ، چنانچه حلول عيد فطر بر اساس بعضى از آراء فقهى ثابت گردد (مثلا قول به اتحاد آفاق ) و بر اساس برخى ديگر ثابت نشود (مانند قول به اختلاف آفاق ) راه احتياط ميان اين دو رأى در آن روز (از جهت نيت و...) و نيز پس از آن (قضاى روزه و... در صورت لزوم ) چگونه است ؟
جواب :
بسمه تعالى
با سلام و تحيت
راه احتياط اين است كه شخص روزه دار سفر شرعى برود تا بتواند روزه خود را افطار نمايد. و بعد از آن اگر ثابت شود كه روز عيد بوده است چيزى بر او نيست ، ولى اگر ثابت شد روز آخر ماه رمضان بوده است بايد قضاى آن روز را به جا آورد. و در مسأله اتحاد آفاق و اختلاف آفاق بايد به فتواى مرجع اعلم عمل نمايد.
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 05 Nov 2008 : 10:50:20 AM
اعتماد به اذان مغرب تلويزيون در ماه رمضان
سوال : در تمام مدتى كه از ماه رمضان گذشت من همراه با اذان مغرب تهران در شهر تهران افطار كردم اما دوستم هم كه مثل من مقلد شماست يك ربع ديرتر افطار مىكرد و معتقد بود كه اذان تهران را كمى زود مىگويند چون هنوز افق متمايل به قرمز و گاهى زرد بود. اما من به حرفش اهميت نمى دادم . آيا اعتقاد من به اذان مغرب تلويزيون اشتباه بوده است . حالا بايد چه كنم ؟
جواب :
بسمه تعالى
با سلام و تحيت
چنانچه از آن طريق به مغرب اطمينان پيدا كرده و افطار نموده ايد و سپس اشتباه بودن آن را احراز نكرده باشيد روزه شما صحيح است . ولى در صورتى كه پى ببريد واقعا مغرب نبوده است بايد آن روزه اى را كه به اشتباه افطار كرده ايد قضا كنيد.
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 05 Nov 2008 : 10:48:55 AM
معالجه دندان در حال روزه
سوال : رفتن به دندانپزشكى افراد روزه دار در شرايطى كه از نظر پزشكى واجب است چه حكمى دارد؟
جواب :
بسمه تعالى
با سلام و تحيت
صرف رفتن به دندانپزشكى براى روزه دار اشكالى ندارد، بلى اگر عمل مربوط به دندانها موجب رفتن خون يا آب و مانند آن به داخل حلق باشد بايد پرهيز شود، و مىتوانيد ترتيبى بدهيد كه در شب انجام شود.
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 23 Aug 2008 : 12:37:05 PM
حكم نماز و روزه در محل تفريح
سؤال : اگر زني در شهر يا روستايي صاحب ملكي باشد (مثلا باغي خريده باشد) و گاهي براي تفريح به آن سر ميزند، آيا بايد در آن محل نماز را كامل بخواند؟
جواب :
بسمه تعالي
با سلام و تحيت
كسي كه در جايي صاحب باغ يا ملكي است و گهگاهي براي تفريح به آن محل ميرود، آن محل وطن او محسوب نمي شود; ولي اگر در طول سال مجموعا به مدتي در آنجا اقامت دارد كه عرفا گفته ميشود در آنجا زندگي ميكند، آن محل وطن دوم او به شمار ميآيد و نمازش در آنجا كامل است . و در اين جهت ميان زن و مرد تفاوتي نمي كند.
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 05 Apr 2008 : 12:29:15 PM
راههاي ثبوت رؤيت هلال
سؤال : مردم هر سال با مشكل رؤيت هلال مواجه ميشوند و بسيار علاقه مند هستند كه بدانند: چرا وقتي كه تمام همسايه هاي ايران فلان روز را عيد اعلام ميكنند در ايران با ترديد و در اكثر موارد با شك اعلام مينمايند. براي بنده كه ميدانم اين مسائل سياسي است تكليف چيست ؟ تكليف مردمي كه روز عيد فطر را در ايران هميشه روزه ميگيرند چيست ؟
جواب :
بسمه تعالي
با سلام و تحيت
رؤيت هلال از راه هاي خاصي ثابت ميشود كه در رساله توضيح المسائل ذكر شده است (مسأله 1598). و صرف ثبوت آن براي بعضي همسايگان ما، دليل شرعي براي ما نمي باشد مگر اين كه در كشورهايي كه در شرق كشور ما ميباشند شرعا ثابت شود، كه در اين صورت براي كشور ما كه در غرب آنها است شرعا دليل خواهد شد.
البته اين انتظار به جايي است كه علماي اسلام با استناد به ادله شرعي و با كمك كارشناسان نجوم اين مشكل را حل كنند، تا بتوان در مسير وحدت جهان اسلام از عيد فطر بهتر استفاده نمود.
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 18 Mar 2008 : 4:04:19 PM
آيا محل تحصيل وطن است ؟
نماز و روزه دانشجو در سفر اول
سؤال : آيا محل تحصيل حكم وطن را دارد؟
حكم نماز و روزه دانشجوي مسافر در سفر اول چگونه است ؟
جواب :
بسمه تعالي
با سلام و تحيت
اگر حدود پنج شش سال بنا دارد در محلي براي تحصيل باقي بماند به گونه اي كه آن محل اقامتگاه فعلي او محسوب است حكم وطن دارد; وگرنه اگر قصد ده روز كند و يا اگر دائم السفر باشد به گونه اي كه هرهفته يكي دوبار به آنجا سفر ميكند براي تحصيل ، باز نماز و روزه او تمام است . ولي اگر ده روز در وطن يا در آنجا ولو بدون قصد بماند، پس از شروع در سفر اول وظيفه اش شكسته ميباشد و از سفر دوم وظيفه اش تمام است .
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 17 Dec 2007 : 8:17:50 PM
ملاك دائم السفر بودن
سؤال : من به طور متوسط هفته اي يكبار براي كار از حد ترخص خارج ميشوم ، يعني گاهي اوقات در هفته 2 يا 3 بار و گاهي هم يك هفته سفري ندارم ، حكم نماز و روزه من چيست ؟ من اگر مسافرت غيركاري بروم حكم نماز و روزه من چگونه خواهد بود؟
جواب :
بسمه تعالي
با سلام و تحيت
چنانچه در هفته اي حداقل يك مرتبه به سفر شرعي برويد، يعني يا هشت فرسخ برويد و يا چهار فرسخ برويد و قبل از ده روز برگرديد، دائم السفر ميباشيد; كه بايد در بين راه و در مكاني كه ميرويد روزه بگيريد و نمازتان تمام است . ولي به صرف خارج شدن از حد ترخص كه حدود يك كيلومتر از محل سكونت يا اقامت است ، سفر شرعي محقق نمي شود و حكم مسافر را نداريد. و چنانچه ده روز در محل خود يا محل ديگري اقامت نموديد، حكم دائم السفر بودن شما به هم ميخورد و در سفر اول و برگشت آن مسافر هستيد و از سفر دوم مجددا دائم السفر ميباشيد. و در سفر غير كاري نيز مسافر ميباشيد.
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 28 Nov 2007 : 10:10:09 AM
جويدن آدامس در حال روزه
سؤال : شخصي در روز ماه مبارك رمضان از آدامس بدون مزه ، بدون بو، و بدون شريني و بدون ارزش غذايي استفاده كرده و آن را نخورده است ; آيا روزه آن روز او باطل شده است ؟ در صورت ابطال روزه آيا به جهت جهل در دانستن مسأله بايد كفاره بدهد يا نه ؟
جواب :
بسمه تعالي
با سلام و تحيت
جويدن آدامس بدون شيريني اگر ذرات ريز آن جدا شود و فرو رود مبطل روزه است وگرنه مانعي ندارد، و در صورت جهل به مسأله در جاهل قاصر قضا كافي است و كفاره واجب نيست .
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 02 Nov 2007 : 3:15:12 PM
روزه خوردن در نوجواني
سؤال : همسر من در سنين اوليه تكليف (9 سالگي ) به دليل باز داشته شدن از سوي والدين با وجود توانايي جسمي موفق به روزه گرفتن نشده است با توجه به عمدي نبودن (عدم اراده فردي به دليل قلت سن ) آيا كفاره جمع بر ايشان واجب است ؟
جواب :
بسمه تعالي
با سلام و تحيت
در مفروض سؤال اگر جاهل قاصر بوده يعني در اثر صغر سن خيال ميكرده گفته والدين تكليف روزه را برمي دارد و در نتيجه افطار او عمدي نبوده است قضاي روزه ها كافي است و كفاره واجب نيست و اگر مقصر بوده بنابر احتياط بايد كفاره بدهد ولي كفاره جمع واجب نيست .
ان شاء الله موفق باشيد.
ارسال شده در: - 02 Oct 2007 : 6:03:26 PM
روزه مريض و معذور
سؤال : آيا كسي كه داراي غلظت خون بالاست و يا ديد چشمانش بسيار كم است و شبكيه چشم او نازك است ميتواند در روزهاي ماه مبارك رمضان فقط آب بخورد و از مبطلات ديگر روزه خودداري كند و روزه بگيرد؟
جواب :
بسمه تعالي
با سلام و تحيت
كسي كه در اثر مريضي خاصي روزه براي او ضرر دارد روزه نگيرد و اگر تا سال آينده مرض او ادامه دارد قضاء لازم نيست فقط براي هر روزه يك مد طعام كفاره بدهد.
والسلام عليكم و رحمة الله .

کلیه حقوق این سایت متعلق به دفتر آیت الله العظمی منتظری می باشد